Tuesday, May 27, 2008

Archivering 2de Semester in Akinet

Net zoals aan het eind van het vorige Semester wordt tijdens de werkschouw een hardcopy van je Blog en je geärchiveerde werk in Akinet verwacht. Hieronder vindt je de te gebruiken onderwerpen. Copiëer de teksten exact en zorg verder voor een zorgvuldige omschrijving van je eigen werk. Let op: deze worden verder aangevuld.

Onderwerp:
BRANDING
Omschrijving:
Research, schetsvoorstellen, moodboards en ontwerpconcepten van een identiteit voor één van de volgende vier items:
Metamorphose
A new parfum by Gucci (niet de fles maar de geest)
Numbers
Accountancy, Opiniepeilingen, Informatica, Theatermakers?
Alpine Spedition
Groot logistiek bedrijf in Mittel Europa
Game Blender
Een nieuw type spelcomputer die doet wat de naam zegt
- - - -
Uitgewerkt naar de studie specialisatie keuze(s): Graphic Communication Design, Photographic Communication Design, Video- and Interactive Communication Design.


Onderwerp:
Workshop DE NOODZAAK
Omschrijving:
Elf-daagse intensieve workshop onder leiding van Ahmet Polat.

Onderwerp:
Surveying The City
Omschrijving:
Surveying the city is het eerste deel van het het project Reading the City. Dit A+CD-project beslaat drie jaar. In april 2008 ging een kleine ploeg aan de slag om verkenningen te doen. In het voorjaar van 2009 wordt het project groter opgezet. Voor de eerste tranche werden studenten geselcteerd op basis van hun interesse en bereidheid om intensief deel te nemen.

Graphic Communication Design, Photographic Communication Design, Video- and Interactive Communication Design, Urban Architecture Communication Design

Onderwerp:
HOOGBOUW
Omschrijving:
Hoogbouw is in de stedebouw een terugkerend thema. Eens in de zoveel jaar lijkt deze vorm van bouw op te bloeien. Ook Enschede ontkomt niet aan deze ontwikkelingen. Recentelijk is de woontoren aan de boulevard opgeleverd, vordert het appartementencomplex van Claus&Kaan in roombeek gestaag en heeft ‘de eendracht’ achter het NS-station een ingrijpende optop beurt gekregen. Kortom tijd om dit thema eens kritisch in ogenschouw te nemen.
De opgave is te kijken naar dit fenomeen en als ontwerper een positie in te nemen; betrek je het verleden erbij? Nota bene de eerste ‘wolkenkrabbers’ stammen uit ca. 1880 en zijn te vinden in Chicago. Bekijk je de ontwikkeling in Enschede of plaats je het in een mondiaal perspectief, de opkomst van Azie? of is een theoretische beschouwing meer jouw ding (bijv. Delirious NY; Rem Koolhaas). je idee zou bijvoorbeeld ook te maken kunnen hebben met het gebruik van het gebouw of met de consequentie voor de ruimte in de stad (horizonvervuiling). Maar daarin wordt je vrijgelaten.
Het gaat er wel om dat je naast een beknopte analyse een eigen idee, dat met dit thema te maken heeft, aan je presentaties toevoegt. Bij deze opgave is niet de haalbaarheid van je idee of het kloppen van je analyse belangrijk maar in hoeverre je in staat bent fantastische ideeen te genereren en te communiceren zodat je anderen ook enthousiast krijgt voor je plan. (Urban Architecture Communication Design)


Onderwerp:
ANGSTEN
Omschrijving:
‘Angst terroriseert de westerse samenleving en laat steeds meer zichtbare sporen achter in het publieke domein van onze steden. Of het nu de nationale veiligheid betreft, de verkeersveiligheid of die van de volksgezondheid – iedere vorm van risico dient te worden gespreid, afgedekt en uitgeroeid.’
In het boek ‘ De Capsulaire Beschaving’ van Lieven De Cauter worden een zes-tal ‘nieuwe’ angsten omschreven.
De opgave is deze angsten te bestuderen en (3) te verbeelden en deze vervolgens te verbinden aan een plek in de stad. Bij het communiceren van je idee kun je bij deze opgave goed gebruik maken van het heen en weer switchen tussen 2d (foto) en 3d (model) tools. (Urban Architecture Communication Design)


Onderwerp:
HET HEK IS VAN DE DAM
Omschrijving:
In vervolg op het thema ‘angsten’ nu een misschien iets basalers. ‘ontwerp een hek’. Denk goed na over hoe je jouw idee communiceert. Hoe ziet jouw hek er uit? (vorm, materiaal, detaillering) Maar zeker ook, wat is de functie van jouw hek?... (Urban Architecture Communication Design)

Onderwerp:
ALS HUIZEN KONDEN SPREKEN
Omschrijving:
De stad wordt enerzijds gevormd door de mensen die er wonen. anderzijds ook door de stenen waaruit het gemaakt is. Deze opgave is bedoeld om na te gaan hoe deze 'stenen' communiceren. De wijk Roombeek wordt landelijk gezien als proeftuin van 'particulier opdrachtgeverschap'. De particuliere opdrachtgever mocht zelf bepalen hoe zijn huis er uit ziet. Het resultaat is een 'bonbondoosje' met allemaal verschillende smaken. De vraag aan jullie; kijk eens naar deze wijk en schrijf een korte kritiek op een of meerdere huizen. Een enkele foto kan een en ander verduidelijken. (Urban Architecture Communication Design)

Onderwerp:
Tekenlab: Portret
Omschrijving:
Tekenen naar de waarneming; studenten portretteren elkaar met brillen en hoofddeksels (waardoor de tekeningen de klassieke portretten overstijgen)

Onderwerp:
Tekenlab: Layers
Omschrijving:
Voorwerpen worden in verschillende kleuren over elkaar heen getekend. Over inhoudelijke betekenissen van voorwerpen in elkaars context en de kracht en pracht van gelaagdheid.

Onderwerp:
Tekenlab: Tekst in beeld
Omschrijving:
Het tekenen van fonts naar fonts, dan wel zelf ontwikkeld. Deze aanbrengen op aangeleverde fotos. een studie in het tekenen van typografie, en deze op een intrigerende wijze in een beeld te verwerken. Copywriting. Hoe kun je de interpretatie van een beeld door toevoeging van woord(en), zin(nen) sturen.

Onderwerp:
Tekenlab: UT/Columbine
Omschrijving:
Het is erg warm, we gaan naar buiten... tekenen naar de waarneming; architectuur en mens en tekst, waarbij verwijzing naar het drama op de colombine highschool. Echter zonder wapens, bloed, en doden. Dus hebt tension, suspense en tekst om uitdrukking weer te geven. Een oefening in het gegeven dat de dingen spannender kunnen zijn door juist niet expliciet geweld te laten zien.

No comments: